+36 70 600 7257 info@sxlfitness.hu

Szauna

Mindenki megérdemli a Wellnesst, kényezted magad szaunáinkban. Ha szaunázol, a hőszabályozó folyamatok beindulnak a szervezetben, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a test alkalmazkodjon a magas hőmérsékletekhez. Ennek köszönhetően vagy képes elviselni a 100 °C körüli meleget. A testhőmérséklet először növekedni kezd (általában maximum 39 °C-ig). Később fokozódik az izzadság termelődése, ami a szervezet hűtésére szolgál. Eközben kitágulnak a vérerek, megemelkedik a pulzus, és több vérplazma jut el a végtagokba is. Ez egyrészt segíti a jobb hőtűrést, valamint az izzadás során távozó folyadékok pótlására is szolgál.

Sejtszinten is számos változás történik a hő hatására. Hősokkfehérjék keletkeznek, amelyek megóvják a sejteket a károsodástól, és nő a nitrogén-monoxid mennyisége, ami javítja a szervezet vérkeringését. Ha szaunázol, olyan hormonális változások is történnek, amelyekkel sportolás közben is találkozhatsz – jellemzően megemelkedik például az endorfin és a növekedési hormon szintje.

A szervezet alkalmazkodása a meleghez

A rendszeres szaunázás tehát segíthet, hogy a szervezet jobb hőtűrést alakítson ki – ezt alkalmazkodóképességként is ismerheted.

  • A melegnek való gyakori kitettség csökkentheti a napközbeni testhőt. Az alacsonyabb testhőmérséklettel rendelkezők pedig jobban képesek viselni a forróságot, ami jól jöhet a meleg nyári napokon vagy egzotikus nyaralások során.
  • A sportolók optimális hidratációjának fenntartását elősegítő vérplazma mennyisége hosszú távon növekedhet.
  • Csökken a pulzusszám, és hamarabb indul be az izzadás, aminek hatására könnyebbé válik a magas hőmérséklet elviselése.